Julkaisufoorumi toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteydessä ja sen tehtävä on ylläpitää ja kehittää tieteellisten julkaisukanavien tasoluokitusta. Tavoitteena on ollut luoda järjestelmä, jossa tieteellistä julkaisutoimintaa voidaan arvioida määrän lisäksi myös laadullisesti. Järjestelmän perustana on kaikki tieteenalat kattava tasoluokitus erityyppisille julkaisukanaville: tieteellisille lehdille, sarjoille, konferensseille ja kirjakustantajille. Julkaisukanavien arviointi tapahtuu 23 tieteenalakohtaisessa asiantuntijapaneelissa.

 

Luokituksessa on kolme tasoa: 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso.

(Ks. arviointikriteerit.) Julkaisukanavien voimassa olevia tasoluokituksia voi selata hakusivulla.

 

Kaikkien tasoilla 1-3 olevien julkaisukanavien tasoluokitukset arvioidaan uudelleen kolmen vuoden välein, seuraavan kerran syksyllä 2014. Lisäksi uusia tieteellisiä julkaisukanavia voidaan lisätä vuosittain tasolle 1 (ks. täydennysarvioinnin aikataulu). Täydennysarviointiin voi ehdottaa lisättäväksi aiemmin arvioimattomia lehtiä, julkaisusarjoja, konferensseja ja kirjakustantajia ehdotussivulla.

 

Tausta

 

Julkaisufoorumi-hanke perustettiin Suomen yliopistot UNIFI ry:n aloitteesta vuonna 2010. Ensimmäinen tasoluokitus valmistui vuonna 2011. Kansainvälisiä esikuvia Julkaisufoorumille löytyy mm. Norjasta ja Tanskasta.

 

Luokituksen on tarkoitus toimia yliopistojen tieteellisen julkaisutuotannon laadun indikaattorina opetus- ja kulttuuriministeriön käyttämässä yliopistojen valtionrahoitusmallissa vuodesta 2015 alkaen. Tutkimusorganisaatiot ovat autonomisia soveltaessaan erilaisia arviointimenetelmiä oman toimintansa kehittämisessä, mutta tulisi huomioida, että Julkaisufoorumi-luokitus soveltuu tutkimuksen arvioinnin työvälineeksi ainoastaan suurten julkaisumäärien tasolla. Luokitus ei sovellu tieteenalojen välisten vertailujen tekemiseen, eikä se voi korvata julkaisujen sisältöön perustuvaa vertaisarviointia yksittäisten tutkijoiden tai tutkimusryhmien arvioinnissa.

 

 

 

Ajankohtaista

 

  • Julkaisufoorumin ohjausryhmä kokoontui 8.9.2014, pöytäkirja löytyy täältä.

 

Ks. kokouksen pöytäkirja ja liite.

 

  • Yliopistojen julkaisutiedonkeruun yhteyshenkilöille on perustettu sähköpostilista, jolla tiedotetaan Julkaisufoorumin tasoluokituksiin tehdyistä muutoksista. Listalle voi liittyä lähettämällä otsikolla "yo-lista" varustetun viestin osoitteeseen julkaisufoorumi @ tsv.fi.