Julkaisufoorumi ylläpitää ja kehittää tieteellisten julkaisukanavien tasoluokitusta. Tavoitteena on ollut luoda järjestelmä, jossa tieteellistä julkaisutoimintaa voidaan arvioida määrän lisäksi myös laadullisesti. Luokitusta käytetään yliopistojen tieteellisen julkaisutuotannon laadun indikaattorina opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa yliopistojen rahoitusmallissa vuodesta 2015 alkaen.

 

Järjestelmän perustana on kaikki tieteenalat kattava tasoluokitus erityyppisille julkaisukanaville: tieteellisille sarjoille, konferensseille ja kirjakustantajille. Julkaisukanavien arviointi tapahtuu 23 tieteenalakohtaisessa asiantuntijapaneelissa.

 

Luokituksessa on kolme tasoa: 1 = perustaso, 2 = johtava taso, 3 = korkein taso.

 

Kaikkien tasoilla 1, 2 ja 3 olevien julkaisukanavien tasoluokat arvioidaan uudelleen neljän vuoden välein. Viimeisin päivitysarviointi valmistui loppuvuodesta 2014 ja sen mukaiset tasoluokat tulivat voimaan vuoden 2015 alusta.

 

Aiemmin arvioimattomia tieteellisiä julkaisukanavia voidaan lisäksi nostaa vuosittain tasolle 1.

 

Tutkimusorganisaatiot ovat autonomisia soveltaessaan erilaisia arviointimenetelmiä oman toimintansa kehittämisessä, mutta tulisi huomioida, että Julkaisufoorumi-luokitus soveltuu tutkimuksen arvioinnin työvälineeksi ainoastaan suurten julkaisumäärien tasolla. Luokitus ei sovellu tieteenalojen välisten vertailujen tekemiseen, eikä se voi korvata julkaisujen sisältöön perustuvaa vertaisarviointia yksittäisten tutkijoiden tai tutkimusryhmien arvioinnissa.

 

 

Tausta

 

Julkaisufoorumi toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteydessä. Julkaisufoorumi-hanke perustettiin Suomen yliopistot UNIFI ry:n aloitteesta vuonna 2010. Ensimmäinen tasoluokitus valmistui vuonna 2011. Kansainvälisiä esikuvia Julkaisufoorumille löytyy mm. Norjasta ja Tanskasta.

 

 

Ajankohtaista

 

 

  • Julkaisufoorumin ohjausryhmä kokoontui 19. toukokuuta. Pöytäkirja on luettavissa täällä.

 

 

 

  • Julkaisufoorumi-luokituksen käyttöohjetta on täydennetty ja päivitetty ohjausryhmän linjausten mukaisesti.

 

  • Yliopistojen julkaisutiedonkeruusta vastaaville on perustettu sähköpostilista, jolla tiedotetaan Julkaisufoorumin tasoluokituksiin tehdyistä muutoksista. Kiinnostuneet voivat liittyä listalle lähettämällä viestin otsikolla "yo-lista" osoitteeseen julkaisufoorumi(at)tsv.fi.