Kuukauden jäsenseurana on Historian Ystäväin Liitto

Uutiset   30.10.2019 13.23   Päivitetty 2.11.2021 14.46

Historian Ystäväin Liitto perustettiin vuonna 1926 historian harrastajia, opettajia ja tutkijoita varten. Sen tarkoituksena oli "edistää kotimaisen ja yleisen historian tutkimista, herättää kansalaisissa historian harrastusta ja levittää historiallista katsomustapaa", kuten sen säännöissä todettiin.

Liiton perustavassa kokouksessa Helsingin Säätytalolla 11.4.1926 sen puheenjohtajaksi valittiin J.K. Paasikivi, joka toimi tehtävässä vuoteen 1946 asti, jolloin hänestä tuli tasavallan presidentti. Liiton tehtävänä on edelleen suomalaisten historian harrastamisen edistäminen ja ihmisten kiinnostuksen lisääminen historiaan.

Historian Ystäväin Liitto julkaisee Historiallista Aikakauskirjaa

Historiallisessa Aikakausikirjassa (HAik) julkaistaan artikkeleita, katsauksia, arvosteluja ja keskustelupuheenvuoroja historiantutkimuksen eri osa-alueilta. Lehteä on julkaistu vuodesta 1903 alkaen, ja se on Historian Ystäväin Liiton ja Suomen Historiallisen Seuran julkaisema tieteellinen aikakauslehti. Liiton jäsenillä on mahdollisuus lukea lehteä myös digitaalisena versiona. Lehti on akateemisesti arvostettu, mutta lehden toimituskunnassa pidetään tärkeänä myös sitä, että tutkijoiden lisäksi sitä haluaisivat lukea myös historian harrastajat. Tasokkuutensa ja selkeytensä ansiosta julkaisu on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen uusimman historiatutkimuksen äänikanava. Lisäksi liitolla on oma teossarja nimeltä Historian Aitta.

Kuvassa on Historiallinen Aikakauskirja 3/2019 ‒ Menneisyyden lähteillä.
Historiallinen Aikakausikirja on Suomen Historiallisen Seuran ja Historian Ystäväin Liiton julkaisema tieteellinen aikakauslehti. Kuvassa on Historiallinen Aikakauskirja 3/2019 ‒ Menneisyyden lähteillä.

Historian Ystäväin Liitto jakaa vuosittain Vuoden Historiateos ‒palkinnon

Historian Ystäväin Liitto on vuodesta 1973 alkaen jakanut Vuoden Historiateos ‒palkintoa teoksille, jotka lisäävät historian tuntemusta ja tietämystä Suomessa. Palkittuja teoksia ovat olleet muun muassa historiantutkimukset, tietokirjat, näyttelyluettelot ja radion historiaohjelmat. Suomalaisilla historiapäivillä helmikuussa 2019 palkinto jaettiin Seppo Aallon Kapina tehtailla ‒teokselle. Lisäksi kunniamaininnan saivat Marja Tuomisen ja Mervi Löfgrenin toimittama teos, Lappi palaa sodasta (Vastapaino) sekä Henrik Meinanderin, Petri Karosen ja Kjell Östbergin toimittama teos Kansanvallan polkuja: demokratian kehityspiirteitä Suomessa ja Ruotsissa 1800-luvun lopulta 2020-luvulle (SKS).

Historian Ystäväin Liitto järjestää seminaareja ja opintomatkoja

Historian Ystäväin Liitto järjestää esitelmätilaisuuksia ja on mukana vuosittain järjestettävillä Suomalaisilla historiapäivillä. Historiapäivät ovat ajankohtaisiin historiakysymyksiin keskittyvä tapahtuma, ja se järjestetään seuraavan kerran Lahden Sibeliustalolla 7.‒8.2.2020. Päivien teemoina ovat muun muassa J.K. Paasikivi, Tarton rauha, Ruotsi 1800-luvulla sekä historiapolitiikka. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Historian Ystäväin Liitto on ollut järjestämässä myös historianopettajien kesäseminaareja, jotka aluksi olivat historianopettajien täydennyskoulutukseksi tarkoitettuja. Kesäseminaarit muuttuivat historiasta kiinnostuneille tarkoitetuiksi tapahtumiksi ja niitä järjestettiin muutaman vuosikymmenen ajan Lahden kansanopistossa ennen kuin niiden järjestäminen lopetettiin. Ensi kesänä alkavat Historian Kesäpäivät, jotka järjestetään 12.‒13.6.2020 Tampereen museokeskus Vapriikissa.

Vuodesta 1970 alkaen Historian Ystäväin Liitto on järjestänyt opintomatkoja, joista ensimmäinen tehtiin Tallinnaan. Liitto järjestää vuosittain retken Suomessa ja noin kahden vuoden välein kaukomatkan. Liiton retket ovat suunnanneet muun muassa Porkkalaan, Bryggeen, Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Japaniin.

Syyskuussa 2019 Historian ystävien kaukomatka suuntautui Kazakstaniin ja Kirgisiaan. Osa Kazakstanin Historian ystävien matkalaisista ryhmäkuvassa.Syyskuussa 2019 Historian ystävien kaukomatka suuntautui Kazakstaniin ja Kirgisiaan. Osa Kazakstanin Historian ystävien matkalaisista ryhmäkuvassa Roza Otunbajevan (keskellä) kanssa. Kuva: J. Virkkunen.

Nykyisin Historian Ystäväin Liiton hallituksessa on puheenjohtaja sekä 9 jäsentä, jotka pyrkivät edistämään liiton toimintaa. Hallituksen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä kaupunkineuvos Kari Salmi ja sihteerinä Julia Burman. Tänä vuonna liiton vuosijuhlaa vietetään Suomalaisella Klubilla 11.12.2019.

Historian Ystäväin Liiton jäsenyys on avoin kaikille kiinnostuneille. Kaikki historiasta kiinnostuneet, niin harrastajat kuin ammattilaisetkin, ovat tervetulleita jäseneksi Historian Ystäväin Liittoon. Jäsenmaksu 45 €, opiskelijat 30 € sisältää Historiallisen Aikakauskirjan kotiin postitettuna. Jäsenet saavat myös monista alan kirjoista alennuksia Tiedekirjassa. Liiton jäseneksi voi liittyä täyttämällä lomakkeen nettisivuilla tai laittamalla sähköpostia (toimisto(at)historianyst.fi). Liiton toiminnasta voi lukea lisää verkkosivuilta sekä Historian Ystäväin Liiton Facebook-sivuilta.