Kuukauden jäsenseurana on The International Society for Orthodox Church Music (ISOCM) ry

Uutiset   28.11.2019 10.18   Päivitetty 2.11.2021 14.46

The International Society for Orthodox Church Music (ISOCM) ry perustettiin kesäkuussa 2005 ortodoksisen kirkkomusiikin tutkijoiden, säveltäjien ja muusikoiden kansainväliseksi verkostoksi.

ISOCM ry:n toiminta keskittyy tieteellisten ja taiteellisten tapahtumien järjestämiseen ja julkaisutoimintaan. Seuraan kuuluu 172 yksilöjäsentä ja kolme yhteisöjäsentä yhteensä noin 30 maasta. Sen taustayhteisönä toimii Itä-Suomen yliopiston teologian osasto Joensuussa.

ISOCM ry:n toiminta ja historia

ISOCM ry sai alkunsa kansainvälisen kirkkomusiikkikonferenssin yhteydessä Joensuun yliopistossa vuonna 2005. Seuran perustamisen taustalla ovat vaikuttaneet käytännöllisen teologian professori Petri Piiroinen ja englantilais-portugalilainen säveltäjä Ivan Moody, joka on toiminut seuran puheenjohtajana sen perustamisesta saakka.

Ryhmäkuva ISOCM ry:n perustajista kesällä 2005.
ISOCM ry:n perustajat kesällä 2005. Kuva: Kalevi Koslonen.

Tavoitteena on murtaa rajoja tutkimusalojen ja -perinteiden, kielten ja taustojen välillä. Vaikka seuran keskeinen toiminta liittyykin ortodoksisen kirkon musiikin tutkimukseen ja harjoittamiseen, mukana on myös muiden kristillisten musiikkiperinteiden ja teologian alojen tutkijoita. Seuran jäsenet edustavat monia erilaisia tutkimusperinteitä. Osa tutkii vanhoja käsikirjoituksia, esimerkiksi bysanttilaisia tai muinaisvenäläisiä laulukokoelmia ja niihin sisältyviä liturgisia tekstejä, ohjeita tai musiikin merkitsemistapoja. Osa tutkijoista pohtii kirkkomusiikin esitystapoja ja konteksteja. Ortodoksisen kirkon hymnografia eli kirkkorunous tarjoaa rikkaan aineiston monelle tutkimukselle. Tutkimusta tehdään myös esimerkiksi kirkkolaulajien ja säveltäjien henkilöhistoriasta tai kirkkomusiikin koulutus- ja julkaisutoiminnan historiallisesta kehityksestä.

.Moskovalainen lauluyhtye Uzorika esiintyy Joensuun kirkossa muinaisvenäläisen laulutaiteen konsertissa kesällä 2019.
Kesän 2019 konferenssin yhteydessä järjestettiin Joensuun kirkossa muinaisvenäläisen laulutaiteen konsertti, jonka esiintyjänä oli moskovalainen lauluyhtye Uzorika. Kuva: Markus Hänninen.

Seuran toiminta rakentuu vahvasti Itä-Suomen yliopistossa järjestettävien tieteellisten konferenssien perustalle. Vuosien 2005–2019 aikana ISOCM ry on järjestänyt Joensuussa kahdeksan kansainvälistä konferenssia, ja niihin on kokoontunut 60–70 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Viikon mittainen ohjelma sisältää tieteellisten esitelmien lisäksi musiikkityöpajoja, konsertteja, jumalanpalveluksia, illanviettoa ja tutustumisretkiä lähialueen kohteisiin. Konferensseille on ominaista, että musiikki ja tiede yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Vuodesta 2016 alkaen konferensseja on järjestetty myös Prahassa ja Pohjois-Amerikassa. Konferensseihin voi tutustua tarkemmin ISOCM:n verkkosivuilla.

ISOCM ry:n julkaisutoiminta

ISOCM ry julkaisee kirkkomusiikin tutkimusta sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Painetussa muodossa on ilmestynyt seitsemän konferenssijulkaisua:

  • Traditions of Orthodox Music (2007)
  • Composing and Chanting in the Orthodox Church (2009)
  • Church, State and Nation in Orthodox Church Music (2010)
  • Unity and Variety in Orthodox Music: Theory and Practice (2013)
  • Church Music and Icons: Windows to Heaven (2015)
  • Creating Liturgically: Hymnography and Music (2017)
  • Liturgy and Music (2019)

Kuvassa Ivan Moodyn monografia Modernism and Orthodox Spirituality in Contemporary Music (2014).
Lisäksi on julkaistu Ivan Moodyn monografia Modernism and Orthodox Spirituality in Contemporary Music (2014). Vuodesta 2014 alkaen seura on julkaissut verkossa vertaisarvioitua aikakauskirjaa Journal of the International Society for Orthodox Church Music (JISOCM). Syksyn 2019 aikana julkaisu on siirretty TSV:n ylläpitämälle julkaisualustalle Journal.fi. Seuran tulevat julkaisut tulevat julkaistaviksi pääasiassa verkossa.

Hallitus ja jäsenyys

ISOCM ry:n hallituksen puheenjohtajana toimii Ivan Moody. Hänen lisäkseen hallituksessa toimii Itä-Suomen yliopiston teologian osastolla työskentelevä yliopistonlehtori Damaskinos Olkinuora ja yliopistotutkija Maria Takala-Roszczenko, joka on myös seuran julkaisusihteeri. Lisäksi hallitukseen kuuluu musikologi Costin Moisil Bukarestin valtiollisesta musiikkiyliopistosta ja professori Bogdan Djakovic Novi Sadin yliopistosta. Sihteerin tehtävistä vastaa väitöskirjatutkija Tuuli Lukkala Itä-Suomen yliopistosta. Seuran jäsenyys on avoin kaikille sen toiminnasta kiinnostuneille. Jäsenmaksua vastaan annetaan alennuksia tapahtumien osallistumismaksuista. Seura tiedottaa toiminnastaan muun muassa ISOCM ry:n verkkosivulla, Facebook-ryhmässä ja Facebook-sivulla. Seuran taiteelliseen toimintaan voi tutustua sen YouTube-kanavalla.