Kuka kuuluu tieteelliseen seuraan? Kysely tieteellisten seurojen jäsenille ja Suomessa toimiville tutkijoille

Uutiset   1.2.2022 8.50   Päivitetty 1.4.2022 7.58

Tiedämme, että Suomessa toimii lähes 300 tieteellistä seuraa, joilla on noin 260 000 jäsentä. Mutta keitä jäsenet ovat ja mitä he tieteellisissä seuroissa arvostavat? 

Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) jatkaa tieteellisiin seuroihin kohdistuvaa tutkimusta. Tieteelliset seurat ovat tiedettä ja tutkimustiedon jakamista edistäviä organisaatioita, jotka esimerkiksi julkaisevat lehtiä ja kirjoja ja järjestävät erilaisia tutkimukseen liittyviä tapahtumia.  Nyt avatulla kyselytutkimuksella kartoitamme tieteellisten seurojen jäsenistön taustoja ja syitä jäsenyyteen. Näiden lisäksi tutkimme tieteellisten lehtien käyttöä ja käyttötapoja. 

Jos olet tieteellisen seuran jäsen tai työskentelet tutkijana, toivomme että käytät hetken ajastasi vastataksesi kyselyyn. Vastaamalla kyselyyn annat arvokasta tietoa juuri oman tieteellisen seurasi jäsenyydestä tai siitä miksi et ole jäsen. Jokainen vastaus on tärkeä. Tieteellisissä seuroissa toimivia henkilöitä pyydämme välittämään viestin kyselystä seuransa jäsenistölle. Pyyntö jakaa kyselyä seurojen jäsenille on lähetetty sähköpostitse myös TSV:n jäsenseurojen yhteyshenkilöille.

Henkilö katsoo suurennuslasin läpi, teksti: "Kuka kuuluu tieteellisen seuraan? Kysely tutkijoille ja  jäsenille."

Kuva: Houcine Ncib / Unsplash ja TSV.

Kyselylomake on saatavilla suomen- ja englanninkielisenä, mutta avovastauksiin voi halutessaan jättää vastauksia myös muilla kielillä. Kysely on auki 31.3.2022 saakka (vastausaikaa pidennettiin, aiemmin päättymispäivä oli 15.3.).

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 15 minuuttia. Vastaajien kesken arvotaan TSV:n #minätutkin t-paitoja ja Tiedekirjan kirjapaketteja.

Kyselyyn tieteellisten seurojen jäsenille ja tutkijoille pääset tästä (sähköinen kyselylomake).

Tutkimuksellamme pyrimme tekemään tieteellisten seurojen toimintaa näkyvämmäksi. Tutkimustulosten avulla TSV myös kehittää seuroille tarjoamiaan palveluja. Kyselyn tulokset julkaistaan TSV:n verkkojulkaisusarjassa ilmestyvässä raportissa keväällä 2022. Vastaukset käsitellään anonyymisti. Tutkimuksen jälkeen aineisto arkistoidaan Tietoarkistoon. Tutkimuksen tietosuojaselosteen voi tutustua TSV:n verkkosivuilla (pdf).

Lisätietoja antaa tutkija Elina Late (elina.late(at)tsv.fi).