Kuukauden jäsenseurana Turun historiallinen yhdistys

Uutiset   30.11.2016 15.24   Päivitetty 10.11.2020 12.12

Turun historiallinen yhdistys ry (THY) on TSV:n joulukuun 2016 jäsenseura. Seura on jo yli 90 vuoden ajan edistänyt historian tutkimusta ja harrastusta sekä toiminut yhdyssiteenä historiantutkijoiden ja historiasta kiinnostuneiden välillä.

THY perustettiin 17. lokakuuta 1923 tukemaan historiantutkimusta Turun yliopistossa. Turun suomenkielinen yliopisto oli aloittanut toimintansa vuotta aikaisemmin hyvin pienimuotoisella tavalla: professoreita oli seitsemän ja opiskelijoitakin vain vähän yli sata.

Yhdistyksen ensimmäinen jäsenrekisteri vuodelta 1923.
THY:n ensimmäisestä jäsenrekisteristä vuodelta 1923. Jäsenistöön kuuluivat muun muassa yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja professori Artturi H. Virkkunen ja sihteeri professori Arvi Korhonen. Kuva: Suvianna Seppälä.

THY:n historia

THY oli ensimmäinen tieteellinen seura Turun yliopistossa ja yhdistyksen jäsenmäärä oli alkuvuosina pieni. Sen jäsenmäärä nousi 40 henkilöön vuonna 1934 ja nykyinen jäsenmäärä on reilut 240.

Yhdistyksen perustajajäseniin kuului Suomen historian suuria nimiä. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin yhdistyksen alkuunpanija, Turun yliopiston rehtori ja Suomen historian professori Artturi Heikki Virkkunen ja sihteeriksi Arvi Korhonen. Perustavassa kokouksessa jäseniksi liittyi myös asiantuntijoita historia-alan ulkopuolelta, kuten kotimaisen ja yleisen kirjallisuuden professori V. A. Koskenniemi, yliopiston ylikirjastonhoitaja Volter Kilpi sekä suomalais-ugrilaisten kielten professori Martti Rapola.

THY julkaisee sekä järjestää luentoja, retkiä ja matkoja

THY järjestää Turussa kerran kuukaudessa, yleisölle avoimen Historia nyt! -esitelmäsarjan sekä muita luento-, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia. Tulevana, Suomen itsenäisyyden juhlavuotena 2017 yhdistys järjestää Turku 1917–1918 -seminaarin.

Yhdistys järjestää jäsenilleen säännöllisesti erilaisia retkiä sekä matkoja kotimaahan ja ulkomaille. Jäsenmatkat ovat olleet erittäin suosittuja jäsenistön keskuudessa.

THY julkaisee kahta tieteellistä julkaisusarjaa: Turun Historiallista Arkisto ja Historia mirabilis-refereesarja.

Yhdistys edistää Avointa tiedettä ja tiedonvälitystä digitoimalla ja julkaisemalla Historia mirabilis -refereesarjan julkaisuja omilla verkkosivuillansa. Se osallistuu myös vuotuisille Turun kansainvälisille kirjamessuille sekä historia-alan verkkojulkaisun Ennen ja nyt – historian tietosanomat julkaisemiseen.

Ihmiset istuvat seuraamassa luento- ja keskustelutilaisuutta.
Yhdistys järjestää vuosittain useita luento- ja keskustelutilaisuuksia. Turun kaupunginkirjaston kanssa järjestettävä Historia nyt! -sarja pyörii syksyisin ja keväisin. Ajankohtaista historiantutkimusta esittelevät luennot pidetään kerran kuussa. Kuva: Anniina Lehtokari.

Kaikki historiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita toimintaan mukaan!

THY tiedottaa toiminnastansa omilla verkkosivuillansa, jäsenkirjeissä sekä sähköpostitiedotteissa. THY:n jäseneksi ovat tervetulleita kaikki historiasta kiinnostuneet henkilöt ja yhteisöt, muun muassa historian tutkijat, opettajat, opiskelijat ja harrastajat.

Tervetuloa mukaan THY:n monipuoliseen toimintaan!

Teksti: Virpi Kivioja