Tieteiden talon Tieteiden yö innostaa kokeilemaan ja tekemään itse

Uutiset   20.12.2023 15.34   Päivitetty 26.1.2024 8.31

Tieteiden talon Tieteiden yö on 25.1.2024 järjestettävän Tieteiden yön suurin yksittäinen tapahtuma. Kruununhaassa sijaitseva Tieteiden talo täyttyy klo 17.00–22.30 tieteellisten seurojen tuottamista luennoista, keskustelupaneeleista ja työpajoista, esittelypöytiä unohtamatta.

Tieteiden talon Tieteiden yössä pääset paitsi kuulemaan kiinnostavia keskusteluita ja tekemään löytöjä aulan kirjamarkkinoilta, myös osallistumaan ja tekemään itse. Illan runsaasta ohjelmakattauksesta löytyy kiinnostavaa tekemistä kaikenikäisille tieteen ystäville!

Työpajoissa voit muun muassa tutustua uusimpiin metsänhoidon työkaluihin tai menneiden vuosisatojen lääketieteeseen, tehdä oman papyruskirjanmerkin tai kokeilla kongressipeliä. Tieteellisten seurojen esittelypöydillä pääset osallistumaan esimerkiksi puulajien tunnistuskilpailuun ja tutustumaan vedenalaisen kulttuuriperintömme tutkimukseen 3D-mallinnusten ja radiohiiliajoitusten avulla.

Tieteiden talo iltahämärissä sisäpihalta kuvattuna.Kuva: Anne Haapanen / TSV.

Kokeile nuolenpääkirjoitusta tai kopioi muistoksi sananlasku hieroglyfeillä

Suomen Itämaisen Seuran ja Suomen Egyptologisen Seuran järjestämässä Kirjoitusjärjestelmien synty -työpajassa voit tutustua kahteen maailman vanhimmista kirjoitusjärjestelmistä: mesopotamialaiseen nuolenpääkirjoitukseen ja egyptiläisiin hieroglyfeihin. Pääset kirjoittamaan saveen kuten muinaiset sumerilaiset ja babylonialaiset aikanaan tai tekemään itsellesi papyruskirjanmerkin hieroglyfein nimikoituna!

Oivalla, miten metsien hoitoa ja käyttöä voi suunnitella

Miten metsien hoidon ja käytön ristiriitaisia tavoitteita voidaan sovittaa yhteen? Suomen Metsätieteellisen Seuran Uudet työkalut monitavoitteisessa metsänhoidossa -työpajassa pääset kokeilemaan asiantuntijoiden opastuksella uusia työkaluja, joita voidaan käyttää päätöksenteon tukena ja keskustelemaan monitavoitteisesta metsänhoidosta.

Tutustu suurvaltojen päätöksentekoon pelillistetyssä muodossa

Historiallisen yhdistyksen kongressipelissä pääset kokeilemaan suurvaltojen päätöksentekoa, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen elokuussa 1914. Osallistujat jaetaan kuuden eurooppalaisen suurvallan hallituksiin ja heidän tehtävänään on ajaa maansa etua kriisien ketjussa, joka saattaa lopulta johtaa sotaan.

Sukella terveyden ja sairastamisen historiaan

Eri vuosisatojen hoitomuodot ja terveyden tasapainon ylläpitämisen tavat sekä menneisyyden lääketieteen kokonaisvaltaisuus heräävät eloon Suomen Lääketieteen Historian Seuran Tutustu menneiden vuosisatojen lääketieteeseen -työpajassa. Voit tutustua menneisyyden lääketieteeseen, sairauskäsityksiin, diagnostiikkaan ja lääkeaineisiin alan tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Tervetuloa testaamaan tietosi tai kokeilemaan jotain uutta Tieteiden talon Tieteiden yössä! Koko Tieteiden talon Tieteiden yön ohjelmaan voit tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Tapahtumaan ja illan työpajoihin on vapaa pääsy.