Vuoden tiedekirja 2020 –palkinnon finalistit valittiin

Vuoden tiedekirja   8.2.2021 16.51   Päivitetty 4.3.2021 14.18

Uutisen kuvituskuvassa kirja ja kukkakimppu.

Kuva: Unsplash.

Vuoden tiedekirja 2020 -palkinnon ehdokkaiksi on valittu kymmenen viime vuonna ilmestynyttä kotimaista tiedekirjaa. Vuosittain myönnettävän palkinnon suuruus on 25 000 euroa.

Suomen tiedekustantajien liiton ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) jakama Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle tiedekirjalle. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja nostaa esille erinomaista, mutta usein kovin vähälle huomiolle jäävää suomalaista tutkimuskirjallisuutta.

Vuoden tiedekirja 2020 -palkinnon finaaliin on valittu kymmenen teosta. Riippumaton raati on lukenut ja valikoinut teokset noin kuudenkymmenenviiden tiedekirjan joukosta. Vuoden 2020 raatiin kuuluvat dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Tommi Tenkanen ja professori Soile Veijola, jotka tutustuivat vuonna 2020 ilmestyneisiin tiedekirjoihin kustantajien luetteloiden ja lähetettyjen ehdotusten perusteella. Raadin sihteerinä toimii TSV:n julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki.

Palkinto myönnetään yhdelle teokselle ja sen tekijälle tai tekijöille. Palkinnon myöntöperusteiksi tämänvuotinen raati nimeää esimerkiksi erinomaisen kirjoitusasun ja jäsentelyn. Raadin mukaan tiedekirja voi loistaa monilla eri tavoilla, mutta parhaat tiedekirjat yllättävät ja ovat sellaisia, joita lukijan on vaikea laskea käsistään. Raati uskoo finaaliin valittujen teosten innostavan uusia ihmisiä tiedekirjojen pariin.

Vuoden tiedekirja -palkinto on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjallisuuspalkinnoista. Sen rahoittaa Suomen tiedekustantajien liitto tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla. Voittaja julkistetaan 15. maaliskuuta.

Vuoden tiedekirja 2020 -palkinnon finalistit:

  • Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa. Vastapaino
  • Satu Lidman: Taivas ja syli. Gaudeamus
  • Mona Mannevuo: Ihmiskone töissä. Gaudeamus
  • Maria Mäkelä, Samuli Björninen, Ville Hämäläinen, Laura Karttunen, Matias Nurminen, Juha Raipola ja Tytti Rantanen (toim.): Kertomuksen vaarat – Kriittisiä ääniä tarinataloudessa. Vastapaino
  • Ilkka Niiniluoto: Tekniikan filosofia. Gaudeamus
  • Petri Paavilainen: Kuinka ajatukset syntyvät – Aivotutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä. Gaudeamus
  • Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut – hulluuden historia Suomessa. Gaudeamus
  • Mari Pihlajaniemi, Heikki Eriksson ja Aleksi Lehikoinen: Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon. Docendo
  • Juho Saari, Niko Eskelinen ja Liisa Björklund: Raskas perintö. Gaudeamus
  • Esa Väliverronen ja Kai Ekholm (toim.): Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus. Vastapaino

Lisätietoja:
TSV:n julkaisupäällikkö ja raadin sihteeri Sami Syrjämäki
09 228 692 29
sami.syrjamaki@tsv.fi