TSV:n Kordelinin tiedepalkinto vuonna 2019 myönnettiin Tähtitieteellinen yhdistys Ursalle sekä Tulevaisuuden tutkimuksen seuran vapaaehtoiselle Matti Leskiselle

Tiedotteet   23.9.2019 15.30   Päivitetty 3.12.2020 12.28

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Kordelinin tiedepalkinto jaettiin 23.9. TSV:n 120-vuotisjuhlavastaanotolla Tieteiden talolla.

TSV:n palkintolautakunta myönsi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:lle TSV:n Kordelinin tiedepalkinnon. Palkintolautakunta perusteli päätöstään sillä, että seuralla on monipuolisia ja erityisesti suurta yleisöä kiinnostavia toimintamuotoja. Seura julkaisee vuosittain useita tähtitieteen ja lähitieteiden alojen tieteellisiä ja tiedettä popularisoivia julkaisuja. Seura järjestää myös yleisötapahtumia, teemapäiviä, lasten ja nuorten kursseja, ylläpitää Taivaanvahti-havaintopalvelua sekä vierailee muun muassa kouluissa siirrettävän planetaarion kanssa. Seuralla on laaja eri puolilla Suomea toimivien alan yhdistysten yhteistyöverkosto. Seuraan kuuluu noin 18 000 jäsentä. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Palkintolautakunta palkitsi parinkymmenen vuoden ajan sitoutuneesti Tulevaisuuden tutkimuksen seuralle vapaaehtoistyötä tehneen Matti Leskisen. Hän on ollut järjestämässä Tulevaisuuden tutkimuksen seuran tapahtumia ja kokouksia sekä moderoinut avointa sähköistä vuorovaikutusta Tutuhesa-listalla, jolla on noin 400 tilaajaa. Leskinen on aktiivisesti julkaissut koosteita seuran tapahtumista ja muista aktiviteeteista sekä välittänyt tietoa muiden toimijoiden tilaisuuksista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

TSV:n Kordelinin tiedepalkinto on suunnattu tieteelliselle seuralle tai seura-aktiiville, joka on osoittanut erityistä ansiokkuutta tiedetapahtumien järjestämisessä, avoimen julkaisemisen edistämisessä, tiedeviestinnässä tai tieteellisten seurojen toiminnan näkyväksi tekemisessä. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi Alfred Kordelinin säätiön Tieteellisten seurain valtuuskunnan 100-vuotisrahastosta, ja palkinnon voittajan valitsee TSV:n ja Alfred Kordelinin säätiön edustajista koottu palkintolautakunta.

Lisätietoja

Lea Ryynänen-Karjalainen
TSV:n toiminnanjohtaja, palkintolautakunnan edustaja
(09) 228 69 222 | lea.ryynanen-karjalainen(at)tsv.fi