Edition.fi kokoaa kirja-aarteet kotisivujen kätköistä näyteikkunalle

Uutiset   10.3.2022 14.04   Päivitetty 10.3.2022 14.15

Tieteellisten seuran valtuuskunnan (TSV) ylläpitämä Edition.fi on avointen kirjojen julkaisuun tarkoitettu sivusto, joka avattiin viime vuonna. Sivusto palvelee ensisijaisesti monografioita ja artikkelikokoelmia julkaisevia tieteellisiä seuroja, mutta se on myös muiden suomalaisten julkaisijoiden käytettävissä. 

Edition.fi kokoaa useita tieteellisiä kirjakustantajia yhteen paikkaan. Palvelussa voi julkaista uusia ja aiemmin ilmestyneitä kirjoja. Käytössä oleva Open Monograph Press (OMP) -järjestelmä (siirryt englanninkieliselle sivustolle) takaa, että kirjoista tallennetaan kattavat kuvailutiedot, jotka välitetään muihin tietojärjestelmiin. Avoimuuden ja kuvailutietojen välittämisen ansiosta kirjat saavuttavat potentiaaliset lukijat.

Edition.fi-palvelu ja siihen Tieteellisten seurain valtuuskunnan tarjoama tekninen tuki madaltaa kynnystä välittömästi avointen kirjojen julkaisuun Suomessa. Julkaisemisen lisäksi järjestelmä tarjoaa työkalut käsikirjoitusten toimittamiseen ja vertaisarviointiin. Edition.fi on ilmainen Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenille.

Palvelu on kehitetty sopimaan juuri kirjojen avoimeen julkaisemiseen

Avointen kirjojen levitykseen tarkoitettu palvelu on ollut suunnitteilla pitkään. Kehitystyö alkoi pian Journal.fi-palvelun avautumisen jälkeen, jolloin Open Monograph Press -järjestelmän soveltuvuutta ja mahdollisia puutteita ryhdyttiin selvittämään seuroille järjestetyn työpajan pohjalta. Palvelun haluttiin soveltuvan erityisesti kotimaisten tieteellisten seurojen tarpeisiin, jotka julkaisutyötä tekevät.

Kun samalla alustalla haluttiin hallinnoida usean eri julkaisijan sivustoja, ei kaikilta teknisiltä haasteilta vältytty. Tieteellisten seurain valtuuskunta osallistui esille tulleiden ongelmien ratkomiseen yhteistyössä järjestelmää kehittävän Public Knowledge Project -yhteisön kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyneet uudet ominaisuudet saatiin mukaan järjestelmään viime keväänä. Nyt sivustolla on käytössä muun muassa koko palvelua koskeva haku ja kaikki palvelun julkaisijat listaava etusivu.

Edition.fi logo.

Kuva: Edition.fi.

Palvelussa on toistaiseksi julkaissut kirjoja vain muutama kustantaja, mutta kuluvan vuoden aikana kustantajien määrä nousee todennäköisesti yli kymmeneen. 

- Sivustolle päätyvien julkaisijoiden lopullista määrää on vaikea arvioida. Sisarpalvelu Journal.fi:n lehtimäärä on jo moneen kertaan rikkonut sille aikoinaan asetetut odotukset, kertoo Journal.fi ja Edition.fi -palveluiden suunnittelija Antti-Jussi Nygård.

Moni tieteellinen seura valmistelee parhaillaan omia digitoituja kirjojaan julkaistavaksi ja sivustoaan avattavaksi. Myös Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaisemat verkkojulkaisut ja Vastuullisen tieteen julkaisusarja on siirretty Edition.fi-palveluun. 

TSV osallistuu jatkossakin OMP-järjestelmän kehittämiseen ja yksi tavoite on yksinkertaistaa järjestelmää niitä varten, jotka käyttävät sitä pelkästään julkaisemiseen. Kehitystyötä pyritään tekemään jatkossakin omilta seuroilta tulevan palautteen perusteella.

Journal.fi on jatkossakin oikea paikka tieteellisten lehtien ja niitä vastaavien julkaisusarjojen levitykseen. Se perustuu Open Journal Systems -järjestelmälle, joka on suunniteltu tieteellisiä lehtiä varten samaan tapaan kuin Open Monograph Press on suunniteltu tieteellisille kirjoille.

Palvelusta kiinnostuneiden seurojen kannattaa aivan ensimmäiseksi tutustua sen käyttöehtoihin. Järjestelmään on myös mahdollisuus tutustua koulutuksen muodossa ennen päätöstä ottaa sitä seuran käyttöön.

Lue myös Avoimen tieteen verkkouutinen palvelusta.

Lisätietoja: 

Julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki, sami.syrjamaki(at)tsv.fi

Suunnittelija Antti-Jussi Nygård, antti-jussi.nygard(at)tsv.fi