Professori Marjaana Niemi on Vuoden Tiedekongressivaikuttaja

Uutiset   26.9.2016 12.42   Päivitetty 22.6.2020 10.39

Kansainvälisen historian professori Marjaana Niemi palkittiin 22.9.2016 Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 5000 euron arvoisella Vuoden Tiedekongressivaikuttaja -palkinnolla.

Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä työskentelevä Niemi toteaa, että kansainvälisten kongressien järjestäminen ja niihin osallistuminen on tärkeä tapa edistää sellaista tutkimusta, jossa ilmiöitä ei tarkastella vain rajojen sisällä vaan niitä lähestytään myös laajemmasta transnationaalisesta näkökulmasta. Niemen mukaan suuren kansainvälisen kongressin järjestäminen vie valtavasti aikaa ja ajatuksia. Järjestämiseen liityy paljon näkymätöntä työtä, jota kukaan ei huomaa niin kauan kuin kaikki menee hyvin. Toisaalta kongressien järjestämistä Suomessa helpottaa se, että kongresseja arvostetaan ja järjestämiseen saa paljon apua ja tukea, sekä taloudellista että kollegiaalista.

Palkinto myönnetään henkilölle, joka on vaikuttanut myönteisesti Suomen rooliin kansainvälisessä tieteellisessä toiminnassa sekä toistuvasti hakenut ja tuonut kansainvälisiä tieteellisten järjestöjen kongresseja Suomeen. Vuoden Tiedekongressivaikuttaja-palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. Palkinnon ovat aikaisemmin saaneet elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Jari Niemi (2013, Tampereen yliopisto), Siirtolaisuusinstituutin johtaja ja uskontotieteilija Tuomas Martikainen (2014) ja teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen (2015, Helsingin yliopisto). Palkinnon saajan valitsee Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Lue PDF icontiedote Marjaana Niemelle myönnetystä palkinnosta (pdf).