Syksyn Tiedeklubien ohjelma pureutuu mielikuviin Neuvostoliitosta, pelien ja uskontojen suhteeseen sekä estetiikan tutkimukseen

Uutiset   31.8.2022 12.47   Päivitetty 18.11.2022 12.01

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) luotsaama tiedeklubisarja jatkuu Rosebud Sivullisessa (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki). Kirjakaupassa kuullaan kiinnostavia keskusteluja eri tieteenaloilta keskiviikkoina 14.9., 12.10. ja 9.11. klo 17.00–18.00.

Syyskuun Tiedeklubilla avataan, mitä kaikkea muuta kuin visuaalisen kauneuden tutkimusta estetiikan tieteenala tutkii. Lokakuussa syvennytään kollektiivisiin muistoihin ja mielikuviin Neuvostoliitosta. Marraskuun Tiedeklubilla pohditaan, miten The Legend of Zelda -pelit liittyvät kristinuskoon. Voidaanko elämän suuria kysymyksiä pohtia pelien avulla?

Syksyn 2022 Tiedeklubien ohjelmasta vastaavat Suomen Estetiikan Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Pelitutkimuksen Seura. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston Alumniyhdistys.

Tiedeklubit äänitetään podcasteiksi, jotka julkaistaan tapahtumien jälkeisinä päivinä Tiederadio-kanavalla SoundCloudissa ja Spotifyssa. Kanavalle on kertynyt jo kaksikymmentä Tiedeklubi-podcastia.

Tyhjä lava. Taustalla näkyy Rosebudin logo.

Kuva: Anne Haapanen.

Ohjelma

14.9.2022: Mitä on estetiikan tutkimus?

Arkikielessä termi ’estetiikka’ liitetään useimmiten visuaaliseen kauneuteen. Tieteenalana estetiikan kenttä ulottuu kuitenkin kauneuden käsityksiä laajempiin kokonaisuuksiin. Yksi keskeisimpiä nykyestetiikan tutkimuskohteita on esteettinen kokemus, joka voi nousta esiin erilaisissa asiayhteyksissä, kuten elokuvissa, arkisissa askareissa – tai vaikkapa keskustelussa.

Estetiikan eri lähestymistapoja edustavat panelistit dosentti Martta Heikkilä, dosentti Kalle Puolakka sekä visuaalisen kulttuurin teorian vanhempi yliopistolehtori Max Ryynänen avaavat viimeisimpien kirjojensa valossa, mitä kaikkea estetiikan tutkimus pitää sisällään.

Järjestäjä: Suomen Estetiikan Seura

12.10.2022: Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa

Mitä Neuvostoliitosta muistetaan ja miten se muistetaan? Miten Neuvostoliittoa on esitetty ja esitetään erilaisissa kulttuurisissa teksteissä? Entä mitä ei muisteta, mikä unohdetaan tai mistä ei puhuta?

Yleisen historian ja kulttuurihistorian dosentti Pia Koivunen ja kulttuurihistorioitsija, filosofian tohtori Mila Oiva keskustelevat tuoreesta tiedekirjasta Neuvostoliitto muistoissa ja mielikuvissa (toim. Pia Koivunen ja Anna Helle).

Järjestäjä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

9.11.2022: Uskonto ja pelit

Miten The Legend of Zelda -pelit liittyvät kristinuskoon? Mitä elämän suuria kysymyksiä voi pohtia pelien avulla? Pelit sisältävät kulttuurisia representaatioita, kommentteja ja kritiikkiä. Ne voivat liittyä uskonnon kysymyksiin tai esimerkiksi uskontojen asemaan yhteiskunnassa. Kulttuurituotteina pelit levittävät sekä uskonnollisia että uskontoa koskevia käsityksiä.

Uskonnon ja pelien suhteesta ovat keskustelemassa uskontotieteen väitöskirjatutkija Heidi Rautalahti ja etnologian dosentti Jukka Jouhki. Keskustelua juontaa historian yliopistonlehtori Derek Fewster.

Järjestäjä: Suomen Pelitutkimuksen Seura