Tiedejulkaisemisen päivät lokakuussa Helsingissä

Uutiset   7.9.2023 14.20   Päivitetty 10.10.2023 17.04

Tiedejulkaisemisen päivät 2023.

Tiedejulkaisemisen päivät järjestetään kaksipäiväisenä Tieteiden talolla 9.–10.10.2023. Päivien teema on tiede- ja tietokirjallisuuden kielet ja yhteiskunta.

Vuosittain järjestettävillä Tiedejulkaisemisen päivillä keskustellaan tiedejulkaisemiseen liittyvistä aiheista, kuten avoimesta julkaisemista, vertaisarvioinnista, toimitusprosesseista ja tiedepolitiikasta. Päivillä on tänäkin vuonna luvassa keskusteluja, esitelmiä, työpajoja ja monipuolisia näkökulmia tiedejulkaisemisesta. 

Vuoden 2023 teema tiede- ja tietokirjallisuuden kielistä ja niiden suhteesta yhteiskuntaan johdattelee monenlaisten kysymysten pariin. Mikä merkitys on eri kielillä ja miten niitä tulisi vaalia tieteen ja tiedon julkaisemisessa? Miten tiedepoliittiset linjaukset vaikuttavat julkaisemiseen? Voiko tekoäly kääntää tiede- ja tietokirjallisuutta? Mitä muita mahdollisuuksia tai uhkia tekoälyyn liittyy? Mitä ovat tiedelehtien uudet toiminnan muodot?

Osana maanantain 9.10. iltatilaisuutta julkistetaan Vuoden tiedelehti -palkinnon voittaja. Palkinnon myöntää Suomen tiedekustantajien liitto.

Tiedejulkaisemisen päivät on tarkoitettu kaikille tiedejulkaisemisesta kiinnostuneille kuten kustantajille, tutkijoille, toimittajille, yliopistokirjastojen henkilöstölle sekä tiede- ja valtionhallinnon viranhaltijoille.

Tapahtuma järjestetään Tieteiden talolla Helsingin Kruununhaassa. Tilaisuutta voi seurata myös etänä. Tapahtumaan voi ilmoittautua 2.10.2023 asti. Ilmoittautumisohjeet, ohjelman ja tarkempia tietoja löydät tapahtuman omilta verkkosivuilta tiedejulki.fi.

Tapahtuman järjestäjiä ovat Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen tiedekustantajien liitto, Kansalliskirjasto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.