TSVn toimintakertomus on ilmestynyt

Uutiset   6.4.2016 14.04

TSVn vasta ilmestynyt toimintakertomus kartoittaa laajasti valtuuskunnan toimia vuonna 2015. Kokonaisuudessaan se löytyy täältä. Alla tiivistelmä toimintakertomuksesta.

Vuoden 2015 aikana TSVssa toteutettiin valtuuskunnan hallituksen keväällä 2015 määrittelemiä toiminnan painopisteitä, jotka olivat

• seurojen toiminnan tukeminen, yhteistyön ja kehittämistoiminnan foorumina toimiminen ja erityisesti nuorten tutkijoiden saaminen mukaan seurojen toimintaan

• julkaisutoiminnan kansainvälisten trendien tunnistaminen ja julkaisutoiminnan kehittäminen lähemmäksi kansainvälisiä standardeja sekä näkyvyyden ja laadun parantaminen; kansallisen julkaisutoiminnan jatkuvuuden varmistaminen ja OA-julkaisemisen kehittäminen yhteistyössä alan toimijoiden kanssa

• seurojen näkyvyyden parantaminen yhteiskunnallisessa ja tiedepoliittisessa vaikuttamisessa.

Erityisesti avoimesta tieteestä ja julkaisemisesta ja erilaisista kehittämistarpeista keskusteltiin vuoden aikana. TSV järjesti useita tilaisuuksia tieteellisestä julkaisemisesta ja käynnisti myös opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksella yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa ”Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan” -hankkeen. Sen tavoitteena on uudistaa kotimaisten tieteellisten lehtien teknistä infrastruktuuria sekä luoda pysyvä malli kotimaisten avointen lehtien rahoittamiseksi.

Tieteellisen julkaisemisen ja tiedon jakamisen kehittämistarpeet konkretisoituivat valtuuskunnan julkaisuvaraston muutossa, kun kosteus- ja sisäilmaongelmien takia varasto muutettiin uusiin tiloihin Iiris-toimitaloon Itäkeskukseen. Lähes 300000 nidettä puhdistettiin, pakattiin ja siirrettiin Iirikseen, 200000 nidettä poistettiin joko kierrätykseen tai seurojen omiin säilytyksiin. Tuntui surulliselta hävittää suuri määrä useiden seurojen ja useiden vuosien työn tuloksia. Painetun julkaisemisen kannalta maailma kuitenkin muuttuu kovaa vauhtia kohti sähköistä julkaisemista.

Strategian mukaisesti myös TSVn, sen yhteydessä toimivien asiantuntijaelinten, Julkaisufoorumin, Tiedeakatemiain neuvottelukunnan, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan, Tutkimuseettisen neuvottelukunnan muodostama TSV-yhteisö lisäsi yhteistyötään ja tiedepoliittista vaikuttavuuttaan; maaliskuussa 2015 järjestettiin ensimmäinen Tieteessä tapahtuu-foorumiksi nimetty keskustelusarja. Se tarjoaa puolueettoman ja asiantuntevan alustan tiedepoliittiselle ajankohtaiskeskustelulle ja kiperienkin kysymysten käsittelylle uskottavassa ja turvallisessa ilmapiirissä. Foorumi on ajateltu järjestettäväksi kaksi kertaa vuodessa, ja aiheet valitaan koko tiedeyhteisöä puhuttavista ja mietityttävistä aiheista. Foorumeissa pyritään tuomaan esille erilaisia näkökulmia, oppimaan toisiltamme ja keskustelun kautta muodostamaan yhteisiä kannanottoja ja linjauksia sekä toimenpiteitä, joilla keskustelussa käsiteltyjä asioita voitaisiin parantaa.

Tiedettä tehtiin tunnetuksi myös Tieteen päivillä tammikuussa otsikolla ”Sattuma – Slumpen”. Tieteen päivät tavoitti viiden päivän aikana useassa paikassa Helsinkiä sekä Twitterin ja Facebookin kautta yli 22 000 osallistujaa. Yleisömenestys ja Tiedekirjan myynnin kasvu kertovat siitä, että luotettavaan tutkimukseen perustuva tieto kiinnostaa edelleenkin ihmisiä kaiken hälinän ja kohinan keskellä.

Viestinnän kannalta tärkeät verkkosivut uudistettiin valtuuskunnan henkilöstön voimin vuoden 2015 alussa. Uutiset, tiedot tapahtumista ja erilaiset esityspyynnöt löytyvät nyt helposti etusivulta, samoin toimintaa koskevat perustiedot, avustukset ja valtuuskunnan tarjoamat palvelut.

Jäsenseurojen ja toiminnanjohtajan tapaamiset ovat jatkuneet vuoden 2015 aikana. Tapaamisissa on keskusteltu erityisesti avoimeen julkaisemiseen liittyvistä kysymyksistä, seurojen toimintaedellytyksistä ja niiden turvaamisesta kiristyvässä taloudessa sekä seurojen mahdollisuuksista ottaa kollektiivisesti kantaa tiedepoliittisesti tai yhteiskunnallisesti vaikeisiin asioihin, joista yksittäisiin tutkijoihin saattaa kohdistua epäasiallista, jopa vihapuheeksi luokiteltavaa viestintää.