Tiedetv ja Tiederadio

Tiedetv ja Tiederadio ovat Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja sen yhteydessä toimivien Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) videoiden ja podcastien koti.

Tiedetv

Tiedetv on YouTube kanava, josta voit vapaasti katsoa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV), Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) videoita. Tiedetv on alkuaan perustettu Tieteen päivien tallenteille, joita on kertynyt satoja vuodesta 2009 alkaen. Sieltä löydät esimerkiksi myös Julkaisufoorumin ohjeistuksia ja TENK:n tieteen etiikkaa käsitteleviä videoita. Soittolistojen kautta voit tarkastella videoita jäsennellymmin. 

Tiederadio

Tiederadiossa voit vapaasti kuunnella tiedettä käsitteleviä äänitallenteita. Podcast-sarjat ovat koottu soittolistoiksi, joiden avulla sisältöön tutustuminen on jäsennellympää. Tällä hetkellä podcastit ovat kuunneltavissa SoundCloudissa, mutta tallenteet tulevat myöhemmin saataville myös muille alustoille. Tiederadion podcastit ovat osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021.

Avoimesti tieteestä!

Podcastissa pääsevät ääneen avoimen tieteen edistäjät niin ruohonjuuritason tutkimuksessa ja opetuksessa kuin hallinnon ja päätöksenteon kentillä. Kevään 2021 podcast-jaksoissa haastateltavat kertovat, mikä heitä inspiroi avoimessa tieteessä. Avoimesti tieteestä! -podcastin uusimpien jaksojen esittelyt löydät Avoimen tieteen verkkosivuilta. Äänitallenteille on saatavissa myös tekstivastineet.

Kuuntele Avoimesti tieteestä! -podcastia Tiederadion SoundCloudissa.

Tiedekirjan podcast

Tiedekirjan podcast-sarja esittelee Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseurojen toimialoja ja tuoreita julkaisuja, joita Tiedekirja välittää. Tiedekirjan podcastit ovat suunnattu kaikille tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille sekä antavat lukuvinkkejä tietokirjallisuudesta.

Kevään 2021 podcastien aiheina ovat Suomessa luontaisina ja viljeltyinä tavattavat puuvartiset kasvit, kalastus kivikaudella ja Karjalan menettämisen kulttuurisen trauman käsittelyä teatterissa ja kaunokirjallisuudessa. Lisäksi tutustutaan pohjolan myyttisiin jumalattariin. Keskustelemassa ovat tieteellisten seurojen asiantuntijat.

Kuuntele Tiedekirjan podcastia SoundCloudissa.

Tiedeklubi-podcast

Kuukausittain julkaistavat Tiedeklubi-podcastin jaksot tarjoavat korkeatasoisia keskusteluja asiantuntijoiden seurassa. Sarjassa pureudutaan yhteiskunnallisiin ilmiöihin eri tieteenalojen näkökulmista ja etsitään kansantajuisesti vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin. Kevään 2021 Tiedeklubi-jaksoista voit lukea tarkemmin TSV:n verkkouutisesta.

Tiedeklubi-podcastin päävastaava on Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tiedeklubi-sarja syntyy yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Vuodesta 2021 alkaen podcasteista on saatavilla tekstivastine. 

Kuuntele Tiedeklubi-podcastia SoundCloudissa.

Tieteen päivät 2021 -podcast

Tammikuussa 2021 vietetyn Tieteen päivien yhteydessä julkaistiin kahdeksan podcastia, jotka ovat kuunneltavissa Tiederadiossa. Mitä merkitystä on tieteen avoimuudella? Miten tutkittua tietoa hyödynnetään päätöksenteossa? Miksi tulevaisuuden ennustaminen on niin hankalaa? Tieteen päivien podcasteista löydät vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Tieteen päivien 2021 teemana on Hyvä ja paha tieto.

Kuuntele Tieteen päivät 2021 -podcastia SoundCloudissa.

Tieteen päivät 2019 -tallenteet

Tiederadiossa voi kuunnella tallenteita Tieteen päivät 2019 -tapahtumasta. Päivien teemana oli rohkeus, ja monipuolisessa ohjelmassa oli tarjolla esityksiä aina astrobiologiasta eutanasiaan. 

Kuuntele Tieteen päivät 2019 -podcastia SoundCloudissa.

Tieteen päivät 2017 -tallenteet

Tiederadiossa voi kuunnella tallenteita Tieteen päivät 2017 -tapahtumasta. Päivien teemana oli vapaus ja sen rajat. Ohjelmassa on keskusteluja ja esityksiä esimerkiksi ihmisen lääketieteellisestä muokkauksesta ja nationalismin ja vapauden suhteesta.

Kuuntele Tieteen päivät 2017 -podcastia SoundCloudissa.

Päivitetty 20.4.2021 10.18