Tiedetv ja Tiederadio

Tiedetv ja Tiederadio ovat Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja sen yhteydessä toimivien Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) videoiden ja podcastien koti.

Tiedetv

Tiedetv on YouTube kanava, josta voit vapaasti katsoa Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV), Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) videoita. Tiedetv on alkuaan perustettu Tieteen päivien tallenteille, joita on kertynyt satoja vuodesta 2009 alkaen. Sieltä löydät esimerkiksi myös Julkaisufoorumin ohjeistuksia ja TENK:n tieteen etiikkaa käsitteleviä videoita. Soittolistojen kautta voit tarkastella videoita jäsennellymmin.

Tiedetv:n saavutettavuusseloste on osana Tieteellisten seurain valtuuskunnan saavutettavuusselostetta. Selosteessa on palautelomake saavutettavuuspalautteen antamiseen.

Tiederadio

Tiederadiossa voit vapaasti kuunnella tiedettä käsitteleviä podcasteja ja äänitallenteita. Tiederadio on saatavilla SoundCloudissa ja Spotifyssa. Soittolistojen avulla sisältöön tutustuminen on jäsennellympää.

Tiederadion saavutettavuusseloste on osana Tieteellisten seurain valtuuskunnan saavutettavuusselostetta. Selosteessa on palautelomake saavutettavuuspalautteen antamiseen.

Avoimesti tieteestä!

Podcastissa pääsevät ääneen avoimen tieteen edistäjät niin ruohonjuuritason tutkimuksessa ja opetuksessa kuin hallinnon ja päätöksenteon kentillä. Kevään 2021 podcast-jaksoissa haastateltavat kertovat, mikä heitä inspiroi avoimessa tieteessä. Avoimesti tieteestä! -podcastin uusimpien jaksojen esittelyt löydät Avoimen tieteen verkkosivuilta. Äänitallenteille on saatavissa myös tekstivastineet.

Kuuntele Avoimesti tieteestä! -podcastia Tiederadion SoundCloudissa tai Spotifyssa

Tiedekirjan podcast

Tiedekirjan podcast-sarja esittelee Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseurojen toimialoja ja tuoreita julkaisuja, joita Tiedekirja välittää. Tiedekirjan podcastit ovat suunnattu kaikille tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostuneille sekä antavat lukuvinkkejä tietokirjallisuudesta.

Kevään 2021 podcastien aiheina ovat Suomessa luontaisina ja viljeltyinä tavattavat puuvartiset kasvit, kalastus kivikaudella ja Karjalan menettämisen kulttuurisen trauman käsittelyä teatterissa ja kaunokirjallisuudessa. Lisäksi tutustutaan pohjolan myyttisiin jumalattariin. Keskustelemassa ovat tieteellisten seurojen asiantuntijat.

Kuuntele Tiedekirjan podcastia SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Tiedeklubi-podcast

Kuukausittain julkaistavat Tiedeklubi-podcastin jaksot tarjoavat korkeatasoisia keskusteluja asiantuntijoiden seurassa. Sarjassa pureudutaan yhteiskunnallisiin ilmiöihin eri tieteenalojen näkökulmista ja etsitään kansantajuisesti vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin. Syksyn 2022 Tiedeklubi-jaksoista voit lukea tarkemmin TSV:n verkkouutisesta.

Tiedeklubi-podcastin päävastaava on Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tiedeklubi-sarja syntyy yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Vuodesta 2021 alkaen podcasteista on saatavilla tekstivastine. 

Kuuntele Tiedeklubi-podcastia SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Tieteen päivät 2021 -podcast

Tammikuussa 2021 vietetyn Tieteen päivien yhteydessä julkaistiin kahdeksan podcastia, jotka ovat kuunneltavissa Tiederadiossa. Mitä merkitystä on tieteen avoimuudella? Miten tutkittua tietoa hyödynnetään päätöksenteossa? Miksi tulevaisuuden ennustaminen on niin hankalaa? Tieteen päivien podcasteista löydät vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Tieteen päivien 2021 teemana on Hyvä ja paha tieto.

Kuuntele Tieteen päivät 2021 -podcastia SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Tieteen päivät 2019 -tallenteet

Tiederadiossa voi kuunnella tallenteita Tieteen päivät 2019 -tapahtumasta. Päivien teemana oli rohkeus, ja monipuolisessa ohjelmassa oli tarjolla esityksiä aina astrobiologiasta eutanasiaan. 

Kuuntele Tieteen päivät 2019 -podcastia SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Päivitetty 30.5.2023 11.17