Miksi tieteellinen seura? -kampanja juhlistaa 120-vuotiasta TSV:tä ja tieteellisiä seuroja

Uutiset   3.9.2019 10.07   Päivitetty 23.6.2020 11.58

Tieteellisten seurain valtuuskunta on saanut alkunsa yhdeksän tieteellisen seuran toimesta vuonna 1899. Nyt, 120 vuotta myöhemmin, haluamme tuoda Miksi tieteellinen seura? -kampanjalla esiin tieteellisten seurojen merkitystä tieteelle, yhteiskunnalle ja seurojen jäsenille.

Tieteellisten seurain valtuuskunta on toiminut tieteen ja tieteellisten seurojen puolesta vuodesta 1899 lähtien. TSV:tä oli perustamassa yhdeksän tieteellistä seuraa, ja sen tehtävänä oli hoitaa seurojen kirjastoa ja ylläpitää seuroille tarkoitettuja toimitiloja niin kutsutulla Pöllölä-talolla Helsingin Kasarmikadulla. 120 vuotta myöhemmin TSV:hen kuuluu yli 280 jäsenseuraa, jotka edustavat lukuisia eri tieteenaloja. Yhteensä näihin jäsenseuroihin kuuluu noin 250 000 henkilöjäsentä. 120 vuodessa TSV:n toiminta on laajentunut lukuisilla uusilla tehtävillä ja palveluilla, ja sen merkitys on suuri tiedepolitiikassa, tiedeviestinnän kentällä ja tieteen puolestapuhujana.

Juhlistaaksemme TSV:tä päätimme luoda syyskuun ajaksi kampanjan, jossa pysähdytään pohtimaan tieteellisten seurojen ja niiden yhteiskunnallista ja inhimillistä merkitystä. Kampanjamme kantaa nimeä Miksi tieteellinen seura? Tähän kysymykseen toivomme saavamme tieteen ja tieteellisten seurojen pariin innostavia vastauksia. Olemme kutsuneet kuusi tieteellisen seuran jäsentä – ammattilaista ja harrastajaa – vastaamaan kyseiseen kysymykseen ja jaamme heidän vastauksensa viestintäkanavissamme. Lisäksi haastamme jokaisen tieteenystävän, tieteellisen seuran ja näihin seuroihin kuuluvan jäsenen kertomaan oman kokemuksensa tai näkemyksensä siitä, miksi kuulua tieteelliseen seuraan tai mikä merkitys tieteellisellä seuralla on itselle, yhteiskunnalle tai tieteelle. Jaamme haasteeseen osallistuneiden seurojen ja yksityishenkilöiden vastauksia TSV:n kanavissa syyskuun aikana. Toivomme #SiksiTieteellinenSeura-haasteeseen mahdollisimman paljon osallistujia, joten käythän lukemassa haasteesta tarkemmin täällä ja osallistu haasteeseen!

TSV:n juhlakuukausi huipentuu kutsuvierastilaisuuteen Tieteiden talolla 23.9.2019. Tuolloin on TSV 120 vuotta -juhlavideon ensiesitys sekä julkistamme TSV:n Kordelinin palkinnon voittajan ja TSV:n kansallisen Tiedevalokuvakilpailun voittajat. Juhlien jälkeen Tieteiden talolla avautuu tiedevalokuvanäyttely, jossa on yli 20 kilpailuun osallistunutta teosta nähtävillä.

TSV:n juhlahumua on helpoin seurata TSV:n Facebook-sivulla sekä Twitterissä, ja juhlien jälkeen sulatella TSV:n uutiskirjeen äärellä, jonka ensimmäinen numero lähetetään viikolla 39.

Kampanjan tunnukset sosiaalisessa mediassa ovat:

#TSV120

#SiksiTieteellinenSeura

Lisätietoja kampanjasta ja haasteesta: tapahtuma- ja viestintä koordinaattori Kaisa Kivipuro, kaisa.kivipuro(at)tsv.fi