TSV kutsuu tiedeseurat mukaan #Vertaisarvioin-kampanjaan

Uutiset   9.4.2025 13.09

Vertaisarviointi on tutkijoiden välistä dialogia – välttämätöntä, mutta usein näkymätöntä talkootyötä. #Vertaisarvioin-somekampanja tekee tutkimuksen laadunvarmistamisen sekä sen tekijät näkyväksi. Tieteellisten seurain valtuuskunta (TSV) kannustaa tiedeseuroja osallistumaan kampanjaan ja jakamaan omia ajatuksiaan vertaisarvioinnista.

Kampanjan pääviesti on, että ilman yhteisön tekemää vertaisarviointia tiedettä ei ole. Vertaisarviointi on tieteen oma laadunvarmistuskeino. Sillä tarkoitetaan menettelyä, jossa tutkimustuloksia julkaiseva lehti, konferenssi tai kirjankustantaja pyytää tieteenalan asiantuntijoita suorittamaan ennakkoarvioinnin julkaistavaksi tarjottujen käsikirjoitusten tieteellisestä julkaisukelpoisuudesta. Maailmassa julkaistaan vuosittain yli miljoona tieteellisen ennakkoarvioinnin läpikäynyttä julkaisua ja Suomessakin useita tuhansia.

#Vertaisarvioin-kampanjan osallistujat saavat näkyvyyttä ja arvostusta usein hiljaiselle työlleen. Samalla tieteestä kiinnostuneet kansalaiset saavat laajempaa ymmärrystä tutkimustyön monitasoisuudesta ja päättäjät tietoa sekä ymmärrystä tutkimuksen aseman vahvistamiseen yhteiskunnassa.

#Vertaisarvioin-kampanja käynnistyi loppuvuodesta 2024 osana kaikille avointa, Kvs-säätiön koordinoimaa Sivistyksen teemavuotta. Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) toteuttaa kampanjan Suomen tiedekustantajien liiton toimeksiannosta.

Näin osallistut kampanjaan

#Vertaisarvioin-kampanja on avoin kaikille tiedeyhteisöön kuuluville ja tieteestä kiinnostuneille. Kutsumme mukaan erityisesti tiedeseuroja. Iloksemme mukana kampanjassa on jo useita TSV:n jäsenseuroja – joko yhteisönä tai oman vertaisarvioidun julkaisunsa myötä! Kaikki kampanjaan sitoutuneet tahot löydät kampanjaa koordinoivan Kvs-säätiön kampanjasivulta.

Jaa näkemyksesi vertaisarvioinnista sopivissa sosiaalisen median kanavissa tunnisteilla #vertaisarvioin, #sivistys, #tiedekustantajat #TieteestäSivistykseksi. Voit osallistua kampanjaan joko tutkijana tai yhteisön, esimerkiksi tieteellisen seuran, kasvoilla. Kampanjan omat sometilit ovat Instagramissa ja Facebookissa.

Kampanjalle ovat antaneet kasvonsa muiden muassa kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg, professori, PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti, sukupuolentutkimuksen professori Leena-Maija Rossi, kulttuurintutkimuksen professori Tuija Saresma ja yliopistotutkija, dosentti Johanna Vuorelma.

Tervetuloa Vertaiset arvioimassa -aamukahveille 7.5.

Mistä puhumme, kun puhumme vertaisarvioinnista tiedejulkaisemisen ja -journalismin yhteydessä? Entä miten vertaisarviointi rakentaa tutkimuksen ja tiedeviestinnän luotettavuutta?

Tiedekeskus Sopessa (Museokatu 18, Helsinki) ja Teamsissä keskiviikkona 7.5. klo 9 alkaen järjestettävillä Vertaiset arvioimassa -aamukahveilla pääset kuulemaan, keskustelemaan ja rakentamaan yhteistä ymmärrystä vertaisarvioinnin merkityksestä. Keskustelemassa ovat Tuomas Forsberg, Johanna Vuorelma, Mikko Pelttari ja Pauliina Raento. Keskustelua vetää TSV:n julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki.

Tilaisuus kokoaa yhteen tutkijoita, tiedetoimittajia ja tutkimuksen tukijoukkoja pohtimaan tutkimustiedon laadunvarmistusta niin tutkijoiden kuin tutkimustietoa työssään hyödyntävien näkökulmasta. Vertaiset arvioimassa -tilaisuus on osa #Vertaisarvioin-kampanjaa ja sen järjestävät Kvs-säätiö, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Tieteentekijät.  Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tapahtuman sivulla!

Vertaisarviointitunnus yhdenmukaistaa vertaisarviointikäytäntöjä ja edistää julkaisujen laadunarvioinnin läpinäkyvyyttä

TSV hallinnoi tiedeyhteisön hyvin omaksumaa vertaisarviointitunnusta, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa kotimaisen tiedekustantamisen vertaisarviointikäytäntöjä sekä edistää julkaisujen laadunarvioinnin läpinäkyvyyttä.

Tieteellistä laadunarviointia koskevien yhteisten kansallisten standardien määrittely auttaa kustantajia, arvioijia ja kirjoittajia kehittämään omaa toimintaansa sekä parantamaan julkaisujensa laatua. Tunnus myös ilmaisee selkeästi lukijoille, mitkä kirjoitukset ovat vertaisarvioituja. Tunnus otettiin käyttöön vuonna 2014.

Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Suomessa tieteellistä julkaisutoimintaa säännöllisesti harjoittavat toimijat, kuten kustantamot ja tieteelliset seurat.