Månadens medlemssamfund är Ungdomsforskningssällskapet

Nyheter   3.5.2017 15.28   Uppdaterad 29.12.2021 13.22

Ungdomsforskningssällskapet grundades i maj 30 år sedan vid Centralen för medborgarfostran i Kronohagen i Helsingfors. I föreningsregistret infördes sällskapet år 1988. Ungdomsforskningssällskapets syfte är att främja mångvetenskaplig ungdomsforskning i Finland och internationellt samt att erbjuda information beträffande ungdomar och sakkunskap för samhällets olika aktörer.

Som ett vetenskapligt samfund är Ungdomsforskningssällskapet relativt ungt, men i förhållande till sin ålder och sitt medlemsantal (ungefär 400 medlemmar) som aktör betydligt större än sin storlek med anledning av sin utövade forskningsverksamhet. I samband med Ungdomsforskningssällskapet grundades år 1999 Ungdomsforskningsnätverket, med vilket Ungdomsforskningssällskapet har vuxit till en betydande producent av nationell och internationell forskningsdata beträffande ungdomen.

I Ungdomsforskningssällskapets tjänst arbetade år 2017 redan 37 anställda. Ungdomsforskningssällskapet och dess forskningsverksamhets största finansiärer är undervisnings- och kulturministeriets ansvarsområden för ungdomsarbete och -politik och motion, Europeiska unionen, Finlands Akademi samt flera olika stiftelser.

Flera personer sitter vid ett långt bord.
Ungdomsforskningssällskapet ordnar årligen några öppna forskarseminarier för att erbjuda ungdomsforskare en plats för öppen diskussion och stöda självständigt forskningsarbete.

Sällskapets verksamhet

Forskningsverksamhetens mål är i både vetenskaps-, och ungdomspolitisk påverkning och samarbetspartnerskap inom forskningen är mycket mångfacetterade: forskningssamarbete görs med olika forskningsanstalter, universitet, yrkeshögskolor, vetenskapliga samfund samt experter inom ungdomsarbete och -politik. Forskningen utförs i huvudsak i projekt, som bygger på tre prioriterade områden: 1. Förhållanden mellan generationer, levnadslopp, övergångar, 2. Demokrati, jämlikhet, ojämlikhet samt 3. Ungdomsarbete, ungdomsverksamhet, ungas tjänster. År 2016 var mer än 30 forskningsprojekt på gång i Ungdomsforskningsnätverket.

Ungdomsforskningsnätverket fungerar även som vetenskaplig utgivare. Förra året utkom 10 tryckta och 10 nätpublikationer i Ungdomsforskningsnätverkets publikationsserie. Ungdomsforskningsnätverkets kanske mest kända publikation är den tillsammans med Statens ungdomsråd årligen utgivna ungdomsbarometern. Ungdomsforskningssällskapet utger också tidskriften Nuorisotutkimus som utkommer fyra gånger i året.

Fyra personer med en bok i handen står i rad och ler mot kameran.
Ungdomsforskningssällskapet deltar varje år i bokmässorna i Helsingfors och Åbo. De senaste åren har sällskapet haft en egen monter på Helsingfors Bokmässa och vanligen även scenprogram.

Sällskapets huvudevenemang är de årligen i november ordnade Ungdomsforskningsdagarna. Sällskapet ordnar årligen också en tävling för examensarbeten, i vilken de bästa pro gradu-avhandlingar och yrkeshögskolors examensarbeten som behandlar ungdom belönas. Årets 2017 tävling är i gång som bäst och det går att skicka in tävlingsarbeten fram till 5.6.2017.

Sällskapet ordnar också annan seminarieverksamhet, såsom öppna forskarseminarier. De senaste åren har Ungdomsforskningssällskapets skriftserie Näkökulma etablerat sin plats som en kanal för samhällspolitiska diskussionsöppnare. Skrifterna som publiceras i serien innehåller ny, på forskningsdata baserad information om ungdomar samt till politiken och den praktiska verksamheten riktade förslag.

Blicken mot framtiden

Ungdomsforskningssällskapets verksamhet präglas av dynamik och ett framtidsorienterat perspektiv. Sällskapets medlemsantal växer för varje år, verksamheten är mångfaldig och forsknings- och publikationsverksamheten ökar i volym. I kommunikationen nyttjas aktivt sociala medier, som har ständigt nått nya unga forskare och experter som jobbar bland unga. Det 30-åriga sällskapet visar inga tecken på åldrande, även om det redan har överskridit den i ungdomslagen definierade åldersgränsen för unga, 29 år.

Ungdomsforskningssällskapet står på tröskeln till förändring när rekrytering av en ny forskningschef inleds, då sällskapets långvariga forskningschef Leena Suurpää i början av året övergick till direktör för Finlands Röda Kors De ungas skyddshus. Rekryteringen av forskningschef inleds under de närmaste veckorna och den nya forskningschefen ska börja sin nya tjänst i januari 2018.

Mera information om Ungdomsforskningssällskapet och Ungdomsforskningsnätverket hittar du på sällskapets webbsidor. Sällskapet har även aktiva sociala mediekanaler på Facebook och Twitter.

Tre personer.
Ungdomsforskningsnätverkets forskningprofessor Tommi Hoikkala belönades i slutet av april med Vetenskapliga samfundens delegations förtjänsttecken i guld för hans 30 års tjänst inom vetenskapssamfundet. Hoikkala har verkat som Ungdomsforskningsnätverkets forskningprofessor från år 2009, innan vilket han verkade som nätverkets forskningschef. Med i bilden utöver Hoikkala tf forskningschef Sinikka Aapola-Kari och Ungdomsforskningssällskapet ordförande professor Antti Häkkinen.