Avoimen julkaisemisen palvelut

Journal.fi

Journal.fi on uusi Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämä tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu. Sivustolla oli helmikuussa 2017 yli 30 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa

Journal.fi-palvelu on TSV:n jäsenseuroille ilmainen. Mikäli seura julkaisee lehteään palvelussa, pitää artikkeleiden olla avoimesti saatavilla korkeintaan yhden vuoden viiveellä julkaisuajankohdasta. Palvelua voivat käyttää vapaasti lehden käsikirjoitusten vastaanottoon ja toimitustyöhön myös tilauspohjaiset lehdet. Keväällä 2017 ilmoitetaan käyttöehdot ja hinnat myös TSV:n ulkopuolisille julkaisuille. TSV antaa tarvittaessa verkkolehden julkaisemiseen liittyvää opastusta tarjoamalla uusille lehdille lyhyen koulutuksen sekä käyttäjätukea sähköpostin välityksellä.

Palvelu käyttää Public Knowledge Projectin kehittämää Open Journal Systems –järjestelmää. Avoimeen lähdekoodiin perustuva OJS sisältää koko julkaisun toimitusprosessin käsikirjoituksen tarjoamisesta valmiiseen verkkojulkaisuun ja se on tällä hetkellä yleisimmin käytetty julkaisujärjestelmä tieteellisessä julkaisemisessa.

Julkaisu voi määritellä OJS:ssä toimitusprosessin omien tarpeidensa mukaan. Julkaisukohtainen järjestelmän pääkäyttäjä hallinnoi käyttäjätunnuksia, julkaisun toimintaan, ulkoasuun ja yleiseen informaatioon liittyviä määritelmiä sekä sisältöjä. Päätoimittaja voi valvoa koko lehden toimitustilannetta vaivattomasti. Toimitusprosessiin liittyvä kirjeenvaihto ja asiakirjat arkistoituvat järjestelmään. OJS-alustaa voi käyttää myös pelkkään toimitusprosessiin ja julkaista lehden vain painettuna tai muussa järjestelmässä.


TISCI julkaisuportaali

TISCI julkaisuportaali sisältää suomalaisia tieteellisiä verkkolehtiä ja muita tiedeyhteisöjen verkkojulkaisuja. Portaaliin otetaan mukaan verkkolehtiä, joiden tieteelliset artikkelit ovat vertaisarvioituja ja jotka ovat avoimesti luettavissa enintään kahden vuoden viipeellä ilmestymisestä. Myös muita tiedeyhteisöjen julkaisuja otetaan mukaan, mikäli niillä on yleistä tiedotusarvoa. Uusia julkaisuja voi ilmoittaa sivuston toimitukselle. Portaaliin pääsee Haku- ja Selaa-linkistä.


Ota yhteyttä

TISCI:n toimituksesta sekä OJS-koulutuksesta ja neuvonnasta vastaa Lena Lönngren lena.lonngren(at)tsv.fi

Päivitetty 28.3.2017 11.05